Zeilendeschepen.nl is gestopt. Graag willen we alle zeilgasten bedanken voor het vertrouwen!

Voor vragen over bestaande boekingen zijn we nog bereikbaar via de e-mail (info@zeilendeschepen.nl) en telefoon (0517 20 10 23)

0517 20 10 23

Helaas, je kunt deze zeilreis niet meer boeken. Bekijk alternatieve zeilvakanties of bel (0517) 20 10 23.

Overtocht Inverness – Amsterdam

zaterdag 22 oktober 2022 18:00 t/m zondag 30 oktober 2022 10:00

Zeezeilen Schotland

 
Zeil mee met de Flying Dutchman van Inverness naar Amsterdam

Aan het eind van het zeilseizoen in Schotland zeilt de Flying Dutchman terug van Inverness naar Amsterdam. Deze 500 zeemijl wordt vooral onder zeil afgelegd.

Tijdens de overvaart worden de passagiers opgedeeld in het wachtsysteem aan boord. Je draait mee in het wachtsysteem, 4 uur op en 8 uur af. Je kunt naar vermogen sturen, zeilen, navigeren enz. Natuurlijk wordt iedereen bijgestaan door de vaste crew, die altijd paraat staat om de fijne kneepjes van het zeilen uit te leggen. Het wordt een prachtige reis langs de Schotse en Engelse Oostkust, met schitterende plaatsjes zoals Stonehaven en Whitby, schilderachtig en bijna vergeten vissersplaatjes. Ankeren in het prachtige kwelder gebied bij Holy Island. Het gebeurt allemaal tijdens deze schitterende zeilreis van Inverness naar Amsterdam.

Mogelijk reisschema

Het aangegeven programma is een leidraad en kan worden aangepast onder invloed van weer, stroming en wind. Flexibiliteit is regel op deze reis.

Dag 1 Inverness
De zeilreis van Inverness naar Amsterdam begint. Aan boord maak je kennis met de bemanning en de medepassagiers. Je hebt de tijd om het schip te verkennen en je te installeren. Na het welkomstdiner en de instructie over het reilen en zeilen aan boord, is er nog tijd voor een mooie wandeling door Inverness. Inverness is een hele mooie plaats met gezellige pubs waar vaak live muziek wordt gespeeld.

Dag 2 Op zee
Zeilreis Noordzee van Inverness naar Amsterdam gaat nu echt van start! Al vroeg worden de zeilen gehesen en zet de kapitein koers naar Aberdeen. Na ongeveer 24 uur varen komt de Flying Dutchman daar aan.

Dag 3 Aberdeen
Aberdeen is de derde stad van Schotland. Deze heeft als bijnaam de ‘granieten stad’, omdat veel gebouwen zijn opgetrokken uit graniet. Om dit graniet te verzachten heeft men bedacht om heel veel rozenstruiken in het openbaar groen op te nemen. Op zeker punt waren er zoveel rozenstruiken dat de bijnaam Granieten stad in gevaar kwam, omdat sommige mensen het al hadden over de rozenstad.

Het stadscentrum ligt rond de Union Street en eindigt in het oosten bij het Mercat Cross. Het kruis staat bij Castlegate, waar ooit het kasteel van de stad heeft gestaan, maar waar nu alleen een marktplein ligt. Vanaf het marktplein loop je over de klinkers van Shiprow naar het zuidwesten langs Provost Ross’s House en verder naar de haven. Aan het eind van de middag ga je de zeilen weer zetten en gaat het verder met de zeilreis.

Dag 4 Holy Island
Vandaag kom je waarschijnlijk al vroeg aan op Holy Island, een heel bijzonder eiland op de grens met Engeland.
Het eiland is verbonden met het vasteland door middel van een dam die bij vloed onder water loopt. De eigenlijke naam is Lindisfarne en dit is ook de naam van het klooster op het eiland. Het klooster is rond 635 gesticht door de Ierse monnik Aiden van Lindesfarne, die van het eiland Iona kwam. In 793 werd het klooster geplunderd door de Vikingen. In de zuidoosthoek van het eiland ligt Lindisfarne Castle op een steile klif, een 16e eeuws kasteel die in het begin van de twintigste eeuw gerestaureerd werd.

Het schip gaat voor anker in het kweldergebied rondom Holy Island, te midden van  grijze zeehonden. Bezoek uitgebreid het eiland, de zodiak zorgt voor het vervoer. In de loop van de avond  vertrekken de Flying Dutchman richting Whitby.

Dag 5 & 6 Whitby
In de loop van de dag arriveert het schip in Whitby, een havenplaats met een eerbiedwaardige geschiedenis, die teruggaat tot de Middeleeuwen . Er zijn nog steeds vissersschepen in de haven. De Flying Dutchman is inmiddels een bekende verschijning en wordt altijd vriendelijk ontvangen. Er is zoveel te zien en te genieten dat het schip hier een dagje blijft liggen. De haven vormt het hart van de stad.

Dag 7 Noordzee
Bij het eerste daglicht verlaat je de haven, de zeilen worden gehesen en de weerberichten, de wachtindeling, de route, de zeilzetting, enz. worden doorgenomen. Zeilend de avond in met misschien wel een fantastische zonsondergang. Wellicht wordt je door de maan en de sterren begeleid naar de Nederlandse kust, een zeiltocht van 220 Nm.

Dag 8 IJmuiden
Waarschijnlijk aan het eind van de middag zie je de blanke duinen van de Nederlandse kust opdoemen. Hier vaar je door de sluizen van IJmuiden en aan het eind van deze indrukwekkende reis, meert het schip af in Amsterdam en laat iedereen daar de welverdiende borrel smaken.

Dag 9 Amsterdam
Zeilreis Noordzee van Inverness naar Amsterdam: Helaas is er een eind gekomen aan deze schitterende reis en na een zeer uitgebreid ontbijt is het tijd om afscheid te nemen.

Zeilervaring is voor deze reis niet noodzakelijk, je krijgt instructies van de crew. 

Prijzen

De hutten verschillen van grote en de prijzen zijn daarom hoger indien je een grotere hut wilt boeken. Prijzen zijn op basis van een gedeelde hut.

  • Standaard hut € 925,-
  • Standaard plus hut € 1015,-
  • Eénpersoons hut € 1385,-

Extra informatie

  • In combinatie met de reis door Caledonian Canal 10% korting
  • Er is internationaal reisgezelschap aan boord
  • Voertaal is Nederlands, Engels en Duits

 

Prijs is inclusief

  • Op basis van eigen douche en toilet
  • Beddengoed en handdoeken
  • Crew bestaande uit: Kapitein-Stuurman-Kok
  • Gebruik Zodiak voor landingen
  • Volpension, 3x diner aan land op eigen kosten

Prijs is exclusief

  • Aan- en afreis naar het schip
  • Persoonlijke uitgaven
  • Eventuele extra entreegelden en drankjes
  • Drankjes aan boord

Voedsel-allergieën en dieetwensen
Indien je dieetwensen of allergieën hebt kun je dit het beste overleggen voor het boeken. Vaak is het geen probleem maar soms zal ook van de gasten enige medewerking worden verwacht als er speciale producten moeten worden aangekocht, die zullen dan bijvoorbeeld door de gasten zelf moeten worden meegenomen.

Je zeilt met de Flying Dutchman

Meer over de Flying Dutchman