Zeilendeschepen.nl is gestopt. Graag willen we alle zeilgasten bedanken voor het vertrouwen!

Voor vragen over bestaande boekingen zijn we nog bereikbaar via de e-mail (info@zeilendeschepen.nl) en telefoon (0517 20 10 23)

0517 20 10 23

Helaas, je kunt deze zeilreis niet meer boeken. Bekijk alternatieve zeilvakanties of bel (0517) 20 10 23.

Isfjorden en het erfgoed van Spitsbergen

vrijdag 15 september 2023 16:00 t/m vrijdag 22 september 2023 9:00

Russische spooksteden en adembenemende gletsjes

De enorme uitgestrektheid van de Isfjord is bij uitstek de ideale fjord om de verscheidenheid van Spitsbergen in korte tijd te zien. Naast indrukwekkende gletsjers, unieke geologische bergformaties, grote vogelrotsen en een rijk dierenleven, herbergt het een schat aan cultureel erfgoed dat door het koude klimaat de afgelopen 400 jaar goed bewaard is gebleven. Deze industrieën, die op de grens liggen van wat menselijk mogelijk is, hebben hier duidelijk hun sporen nagelaten en bieden een verhalend inzicht in het verleden. Op de stranden in de fjorden zijn deze sporen van menselijk leven en activiteiten zichtbaar, waaruit blijkt hoe nauw het landschap en de mensen met elkaar verbonden waren. De geschiedenis van Spitsbergen gaat over mensen van alle nationaliteiten die naar het eiland kwamen om de natuurlijke hulpbronnen te ontdekken en te exploiteren: van de vroege aanwezigheid van walvisvaarders, mijnwerkers in de 19e en 20e eeuw, tragedies van ontdekkingsreizigers tot op de dag van vandaag. Begin aan een reis waarbij je in de geschiedenis van Spitsbergen duikt via landingen bij Bohemanflya en Trygghamna, waar we Russische spooksteden zullen bezoeken en geologische wonderen en adembenemende gletsjers zullen zien. Met de Arctische herfst in aantocht, de dagen korter en het weer turbulenter, biedt deze reis de ideale gelegenheid om de culturele schatten te ontdekken. Vanwege de relatief korte afstanden biedt deze reis de mogelijkheid om zoveel mogelijk naar de bezienswaardigheden te varen, mits de weersomstandigheden het toelaten. Tijdens deze reis is de overgang van 24 uur licht naar totale duisternis begonnen zodat we 's ochtends en 's avonds prachtige violette en andere pasteltinten in de lucht ervaren. Het spectaculaire licht in deze tijd van het jaar maakt deze reizen ideaal voor fotografieliefhebbers. Als je geluk hebt, kun je 's nachts zelfs het noorderlicht zien.

Reisinformatie

Programma's kunnen variëren afhankelijk van ijs, weer en natuuromstandigheden.
Flexibiliteit staat voorop bij expeditiecruises.

Dag 1: Inscheping in Longyearbyen
Je komt aan op het kleine vliegveld van Longyearbyen, gelegen op ongeveer 15 minuten rijden van het centrum van het stadje. Longyearbyen is de grootste bewoonde nederzetting in Spitsbergen en 's werelds meest noordelijke bewoonde stad met meer dan 1000 inwoners. Als je in de gelegenheid bent, is een bezoek aan het Spitsbergenmuseum een absolute aanrader. Hier kun je je verdiepen in de geschiedenis van het eiland, de kolenmijnindustrie, de rijkdom aan unieke pooldiersoorten, wetenschappelijke ontwikkelingen en de vele poolexpedities. Na het museumbezoek kun je een wandeling maken naar het voormalige mijnstadje waar je verschillende winkels vindt met een collectie unieke Arctische producten en souvenirs. De Svalbard Global Seed Vault, die de wereldwijde verscheidenheid aan landbouwgewassen bewaart, bevindt zich ook vlakbij.

De Reade Swan wacht je op bij de zogenaamde 'drijvende pier' waar je vanaf 16 uur kunt inschepen. Na een welkom van de kapitein worden de landvasten uitgeworpen en krijg je een uitgebreide veiligheidsbriefing van de bemanning. Aansluitend geniet je aan boord van een eerste heerlijk 3-gangen diner, terwijl het schip koers zet richting Gipsvika baai waar het voor anker gaat voor de nacht. Bij de ankerplaats zal allereerst het geweldige uitzicht op de majestueuze klif Templet uw aandacht trekken, een bijzonder geërodeerde bergtop van sedimentair gesteente dat zo'n 290 miljoen jaar geleden is gevormd. Gipsvika dankt zijn naam aan het gebied waar het  gypsum gemakkelijk te zien is in lange witte horizontale strepen in de plateaurotsen.

Dag 2: Spookstad Pyramiden
Na een voedzaam ontbijt wordt je gevraagd om je klaar te maken voor de eerste zodiac-landing in Gipsvika. Het Schotse mijnbouwbedrijf Scottish Spitsbergen Syndicate heeft hier begin 20e eeuw zijn sporen achtergelaten. In de buurt van het kiezelstrand vind je verschillende culturele overblijfselen, achtergelaten door het mijnbouwbedrijf. 

Na de landing vaart het schip dieper de Isfjord in richting de Russische nederzetting Pyramiden. De stad is vernoemd naar de piramidevormige berg naast de stad die in 1910 door de Zweden werd gesticht. In 1927 werd het verkocht aan de Russen en diende het naast de steenkoolwinning als voorbeeld voor Europa om te laten zien dat een een goede communistische samenleving zou kunnen bestaan. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden hierheen gestuurd om te leven en te werken. Na de val van de Sovjet-Unie verlieten de meeste inwoners het mijnstadje abrupt en de sporen die ze achterlieten zijn mede door de koude omgeving buitengewoon goed bewaard gebleven.

Dag 3: Nordenskiöldbreen & Skansbukta
In de ochtend zu je een toer maken door de spookstad waar je zult merken dat de communistische stijl nog aanwezig is. Er staat een groot standbeeld van Lenins hoofd op het centrale plein, er zijn inscripties in het Russisch en enkele oude installaties die behoren tot de voormalige kolenmijn. Nadat iedereen weer veilig aan boord is, vervolg je de reis naar de gletsjer Nordenskiöldbreen, een van de grootste gletsjers in de Isfjord. Hoewel de gletsjer de laatste jaren sterk is teruggetrokken, is hij nog steeds erg indrukwekkend. Kijk uit voor ijsberen die zich hier de afgelopen jaren meermaals hebben laten zien! 's Avonds kom je aan in het prachtige Skansbukta waar het schip in de beschutte baai een veilige ankerplaats zoekt voor de nacht.

Dag 4: Van Kapp Thorsden richting Trygghamna
In de ochtend plant de crew een landing op Skansbukta waar je kunt zien hoe het landschap en historische monumenten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Tussen de indrukwekkende kliffen vind je onder andere de overblijfselen van de gipsmijn die hier ooit actief was, een huisje en een gehavende houten boot, die waarschijnlijk werd gebruikt om het gips van het land naar een groter transportschip te brengen. De overblijfselen van de mijnbouw in Skansbukta nemen sterk af en langzaamaan wint de natuur haar land terug.

Terwijl de stuurman koers zet richting Trygghamna vaart het schip langs Kapp Thorsden, een locatie waar veel wetenschappelijk onderzoek en delfstoffenwinning heeft plaatsgevonden. Op deze kaap vind je het oudste huis van Spitsbergen, het Svenskehuset uit 1872, waar de beroemde 'Svenskehuset-tragedie' plaats had. De expeditieleider kan je hier zeker meer over vertellen als het schip langs de kaap vaart. 's Avonds gaat het schip voor anker in de beschutte baai van Trygghamna.

Dag 5: Vogelklif Alkhornet en Barentsburg
Na het ontbijt bezoek je Trygghamna, waar we de oudste sporen van menselijke activiteit in Svalbard vinden. De overblijfselen van een 17e-eeuws Engels walvisstation en de overblijfselen van de blubberovens zijn hier te zien. Nadat de West-Europeanen vertrokken, namen de Russische Pomoren dit gebied over. Hun activiteit was voornamelijk gericht op het jagen op walrussen voor zijn producten en huiden. De overblijfselen van dit 18e eeuwse Pomor (Russische jagers) jachtstation zijn hier nog steeds te vinden. Vanaf hier wandelt de groep naar de 428 meter hoge Alkhornet-klif, waar zo'n 10.000 paar verschillende zeevogels broeden. De kliffen zijn samengesteld uit carbonaatgesteente, dat meer dan een miljard jaar oud is. 

Afhankelijk van de beschikbaarheid van een ligplaats in de haven van Barentsburg, vaart het schip na een warme lunch richting de Russische mijnbouwnederzetting. De stad (een voormalige Nederlandse mijnbouwnederzetting) werd in 1924 door de Nederlandse Spitsbergen Company vernoemd naar William Barents. Aan het einde van de middag maak je een korte wandeling door Barentsburg waar de gids je de bezienswaardigheden van het mijnstadje laat zien.
Vanaf het dok waar het schip ligt afgemeerd, zul je eerst zo'n 140 houten treden moeten beklimmen voordat je de hoofdstraat in loppt. Hier zul je zien dat de Sovjetperiode zijn sporen heeft nagelaten. Midden in de stad staat een levensgrote buste van Lenin, billboards met foto's van arbeiders en modernistische Sovjetgebouwen. Verder vind je er 's werelds meest noordelijk gelegen brouwerij en het Pomor museum. 's Avonds kun je samen met een deel van de bemanning genieten van de lokaal gebrouwen bieren en Russische hapjes.

Dag 6: Bezoek aan vogelklif Alkhornet en Barentsburg
Na het ontbijt is er een bezoek aan Trygghamna. Indien er een goede plek is om te landen in de haven van Barentsburg gaat de reis door naar de Russische mijnbouw nederzetting.

Dag 7: Zeilen richting Longyearbyen
In de ochtend zorgt de crew voor een laatste landing op Kaap Bohemanflya. Hier vind je een stukje Nederlandse geschiedenis in de vorm van de voormalige Nederlandse mijn in Rijpsburg. Het werd in 1920 door de Nederlanders uitgebreid met hutten voor de mijnbouw. Omdat de kustwateren hier erg ondiep zijn, kwamen de Nederlanders erachter dat het vervoeren van kolen hier erg moeilijk was. In 1921 werd daarom besloten de activiteiten over te hevelen naar Barentsburg. Hier bezoeken we een oude hut uit 1900 en de fundamenten van de verwijderde hutten. Rond etenstijd word je weer aan boord verwacht. De rest van de avond kun je genieten van de laatste nacht met de bemanning en medereizigers.

Dag 8: Afscheid
Het avontuur door het Arctische landschap van Spitsbergen zit er op. Na een stevig ontbijt is het uitchecken rond 09:00 uur. 

Prijzen

 • Bed op gedeelde hut € 2750,- p.p.
 • Privé 1-persoonshut € 4399,- p.p.
   

Prijs is inclusief

 • Volpension + koffie/thee
 • Beddengoed + handdoek
 • Diensten bemanning
 • Havengelden
 • Brandstof

Prijs is exclusief

 • Vluchten naar/van Longyearbyen
 • Drankjes aan boord
 • Verzekeringen

Voedsel-allergieën en dieetwensen
Indien je dieetwensen of allergieën hebt kun je dit het beste overleggen voor het boeken. Vaak is het geen probleem maar soms zal ook van de gasten enige medewerking worden verwacht als er speciale producten moeten worden aangekocht, die zullen dan bijvoorbeeld door de gasten zelf moeten worden meegenomen.

Je zeilt met de Reade Swan

Meer over de Reade Swan

Heb je een vraag over Isfjorden en het erfgoed van Spitsbergen?

Heb je een specifieke vraag over deze zeilreis, stel deze dan hier. Je krijgt van ons zo snel mogelijk antwoord.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Heb je een meer algemene vraag kijk dan eens op onze Veelgestelde vragen sectie. Misschien is je vraag al beantwoord.