Zeilendeschepen.nl is gestopt. Graag willen we alle zeilgasten bedanken voor het vertrouwen!

Voor vragen over bestaande boekingen zijn we nog bereikbaar via de e-mail (info@zeilendeschepen.nl) en telefoon (0517 20 10 23)

0517 20 10 23

Schotse Hebriden

Zeilen en genieten van woeste kusten en oude dorpen

Als we het bij Zeilendeschepen hebben over zeilen op de Schotse wateren bedoelen we vooral de wateren rond Hebriden. In deze wateren zeilen een aantal schepen prachtige tochten. De Hebriden vormen een uitgestrekte groep eilanden voor de westkust van Schotland met een totale oppervlakte van 7285 km². De groep bestaat uit circa 500 eilanden waarvan circa 100 bewoond worden. De grootste eilanden zijn Lewis en Skye. Tot 1266 maakte de eilandengroep deel uit van het Noorse koninkrijk, maar na afloop van Schots-Noorse Oorlog, bij het Verdrag van Perth, werden ze aan Schotland overgedragen. De Hebriden vormen het centrum van het Schots-Gaelische taalgebied.

De Hebriden worden onderverdeeld in twee groepen. Binnen-Hebriden en Buiten-Hebriden. De term ‘Westelijke eilanden’ wordt vaak gebruikt als aanduiding voor de Hebriden, maar verwijst eigenlijk alleen naar de Buiten-Hebriden. De woelige zeestraat die de Binnen- van de Buiten-Hebriden scheidt, heet de Kleine Minch; het bredere gedeelte ten noorden hiervan, waarmee Lewis van het Schotse vasteland wordt gescheiden, is de Minch. Het bredere gedeelte ten zuiden van de Kleine Minch is de Hebridenzee. De meest afgelegen eilandengroepen die ook nog tot de Hebriden behoren, zijn North Rona en Sula Sgeir ten noorden van Lewis, de Flannan Isles ten westen van Lewis en Saint Kilda, ten westen van North Uist. Ruim 300 km ten westen van St. Kilda ligt Rockall, maar dat rotseilandje wordt niet tot de Hebriden gerekend.

Dit woeste gebied is prachtig om te zeilen, het landschap is afwisselend en ongerept. De Schotse wateren bieden rust en ruimte. Als je hier zeilt is het vooral de natuur die de boventoon voert. Geniet van ruige gebergte met schitterende vergezichten of oude kastelen, dorpen en abdijen.Aan land is de natuur bijzonder, maar op zee kijk je ook je ogen uit. Jan van Genten, zeekoeten, papagaaiduikers komen regelmatig op je pad, en wellicht spot je ook dolfijnen en walvishaaien.

Zeiltochten en zeilvakanties Schotland

De combinatie van het bijzondere vaarwater en de eilanden maakt de Hebriden tot perfect vaarwater voor een kortere of langere zeiltocht. Er zijn meerdere reizen te vinden op de site die door dit gebied zeilen. Naast deze reizen zijn er jaarlijks nog zo’n 200 andere zeiltochten voor alleen reizende mensen of kleine groepen. Je kunt als opstapper aan boord gaan in diverse havens in Europa en zeilen naar onder andere de Waddeneilanden, door de Noorse fjorden of Middellandse Zee. De geheel verzorgde reizen variëren in lengte van 1 dag tot 3 weken. Indien je het ideale schip of je droomreis niet kunt vinden dan helpen we je graag verder via de mail, telefoon of het chatprogramma.