Zeilendeschepen.nl is gestopt. Graag willen we alle zeilgasten bedanken voor het vertrouwen!

Voor vragen over bestaande boekingen zijn we nog bereikbaar via de e-mail (info@zeilendeschepen.nl) en telefoon (0517 20 10 23)

0517 20 10 23

Meezeilen Wedstrijden

Niet voor de mooi weer zeilers

De zeilschepen zeilen niet alleen recreatief met gasten. Een paar keer per jaar wordt alles uit de kast getrokken om te kijken wie de snelste is. Deze wedstrijden worden door heel Nederland gehouden en vele luiden de afsluiting van het zeilseizoen in en worden al tientallen jaren georganiseerd. Door de grote verscheidenheid aan deelnemers geven de races een heel mooi overzicht van het Nederlands varend erfgoed. Vanaf de kant is het een spektakel om te zien, maar aan boord beleef je het natuurlijk pas echt goed. Even wordt alles op scherp gezet: er komen extra zeilen aan boord, de standaard bemanning wordt aangevuld met opstappers en ervaren zeilers en de ideale route wordt berekend.

Zeil mee als opstapper

Veel van deze races zijn zeer geschikt om mee te varen als opstapper. Voor vertrek wordt er uiteraard uitgelegd hoe alles werkt door de professionele bemanning. De schipper geeft alle gasten een plek aan dek, zodat je weet wat er van iedereen verwacht wordt. Er moet natuurlijk hard gewerkt worden om de snelste tijd neer te zetten, want iedereen wil als eerste over de finishlijn zeilen. Je moet dus niet bang zijn voor een nat pak en zere handen. Bekijk hier alle wedstrijden waar je kunt meezeilen als opstapper.

Meezeilen met de Kuiper Brandarisrace

De Kuiper Brandarisrace gaat van Harlingen naar Terschelling en is de grootste race in zijn soort. Het is een sportieve wedstrijd tussen meer dan tachtig klippers, tjalken, aken en andere ‘zeilende monumenten’ die aan het eind van het charter seizoen alle zeilen omhoog trekken om elkaars krachten te meten. Het begon in 1994 als een Harlinger feestje, maar al gauw kwamen de schepen vanuit heel Nederland om met deze race het seizoen af te sluiten. Er wordt in verschillende klasse gevaren en zoals de naam het al zegt start de race buitengaats bij Harlingen en ligt de denkbeeldige finishlijn voor Terschelling. Op zaterdagavond worden de winnaars bekend gemaakt met aansluitend een groot feest.

Meezeilen Waddenrace

In het eerste volledige weekeinde van de maand november, organiseert de Stichting Nationale Waddenrace op het westelijke Wad deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen. Op zaterdagmorgen maken de schepen zich op voor de start vanuit de haven van Harlingen, om te proberen de Wadwimpel te bemachtigen, in een zeilwedstrijd die naar de havens van Den Oever, Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling (in willekeurige volgorde) voert, om in de loop van zondag te eindigen in de haven van Harlingen. De ervaren schippers zullen, soms op het scherp van de snede maar altijd volgens de eisen van goed zeemanschap, proberen hun collega’s de loef af te steken. De keuze van de route is vrij. Daarom zullen tactiek, kennis van het schip, het Wad en het weer mede bepalend zijn voor winst; windrichting en stroming spelen een belangrijke rol bij de keuze van de route. Het bijzondere aan de Waddenrace is dat er ook s’nachts door wordt gezeild, in november kan dat behoorlijk zwaar zijn, maar de sterren en het eerste ochtendgloren maken alles weer goed.

Meezeilen Klipperrace

De Klipperrace vond zijn oorsprong in de kroeg na een discussie over wie de snelste klipper had. En dit resulteerde in 1975 in de eerste wedstrijd met 10 deelnemers en groeide in de jaren daarna uit tot een volwaardig evenement. De race zelf bestaat uit twee onderdelen, de Drie Steden Race en de Olympische baan. Op zaterdag wordt de Drie Steden Race gevaren. Deze race start met de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat bij Enkhuizen. Vervolgens moeten twee van de drie daartoe aangewezen boeien worden gerond. Deze boeien liggen bij Medemblik, Stavoren en Urk. De finish is in het Krabbersgat. Zondag wordt Olympische baan gevaren. De twee klassen starten na elkaar en de banen lopen gedeeltelijk in elkaar over, waardoor het veld de gehele race goed bij elkaar blijft.

kuiper brandarisrace brandarisrace harlingen