Zeilendeschepen.nl is gestopt. Graag willen we alle zeilgasten bedanken voor het vertrouwen!

Voor vragen over bestaande boekingen zijn we nog bereikbaar via de e-mail (info@zeilendeschepen.nl) en telefoon (0517 20 10 23)

0517 20 10 23

Droogvallen en wadlopen

Wadlopen over de drooggevallen zandplaten

Een van de meest opvallende kenmerken van de Waddenzee is het getijdengebied. Tweemaal per dag stroomt het water van de Noordzee de Waddenzee binnen, waardoor het waterpeil aanzienlijk stijgt en het landschap verandert. Tevens trekt het water zich terug en worden de geulen en slikken blootgelegd. Dit is het moment waarop het echte unieke waddenavontuur begint!

Droogvallen en wadlopen, dat moet je een keer als zeiler meemaken! Na een mooie zeiltocht vaart het schip richting een geschikte zandbank waar je mooi kunt wadlopen. Het schip ligt dan op een zandbank. Dit kan omdat deze schepen platbodems zijn: schepen met een platte bodem en zwaarden i.p.v. een kiel. Hierdoor kunnen deze schepen zonder problemen op de vlakke zandbanken droogvallen zonder scheef te gaan liggen.

Op het moment dat het schip de grond raakt gaat het zeil naar beneden en vervolgens is het wachten tot het water langzaam wegloopt. Dit is een prima moment om te zwemmen, samen te eten of lekker een boek te lezen. Zodra het water laag genoeg is kun je van boord en om het schip heen lopen, dat is op zich al een heel vreemde gewaarwording. Je kunt het leven op de bodem van de Waddenzee van dichtbij bekijken terwijl je een wandeling maakt over de ogenschijnlijk eindeloze zandbanken.

Zeilendeschepen.nl biedt diverse zeilreizen aan waarbij het accent op droogvallen ligt. Deze schepen gaan bijvoorbeeld een dag het Wad op en blijven daar om droog te vallen, te wadlopen en een nacht te genieten van de rust en natuur van het Wadden gebied. Ook zijn er reizen waarbij gedurende de meerdaagse zeiltocht een mooie zandbank wordt opgezocht. Deze reizen vermelden het specifiek bij de reisinformatie. Hier kun je er vanuit gaan dat de schipper dat gaat inplannen tijdens de zeiltocht. Eigenlijk lukt het droogvallen altijd wel tijdens een midweek of weektocht, maar het blijft afhankelijk van de weersomstandigheden.

Ontdek de Waddenzee van dichtbij

De Waddenzee is een van de meest unieke en fascinerende natuurgebieden van Nederland. Dit ondiepe kustgebied strekt zich uit langs de noordelijke kust van Nederland, van Texel in het westen tot aan de Dollard in het oosten. De Waddenzee staat bekend om zijn uitgestrekte zandplaten, geulen en slikken, en is de thuisbasis van een verbazingwekkende verscheidenheid aan planten en dieren.

Of je nu komt om te genieten van de natuur, te ontspannen, te wadlopen of om de prachtige fauna te observeren, de Waddenzee heeft voor iedereen iets te bieden. Het is een uniek stukje Nederland dat je zeker niet mag missen!

Zeiltocht droogvallen waddenzee