Zeilendeschepen.nl is gestopt. Graag willen we alle zeilgasten bedanken voor het vertrouwen!

Voor vragen over bestaande boekingen zijn we nog bereikbaar via de e-mail (info@zeilendeschepen.nl) en telefoon (0517 20 10 23)

0517 20 10 23

Schoolreisje op het water

Leerzaam, actief en vooral erg leuk

Boek een schoolreisje op een schip en maak een tocht met je klas of groep, of zelfs met de hele school, naar de Waddenzee en het IJsselmeer. De mogelijkheden zijn zeer divers. Het zeilen op zich is een hartstikke leuke dagactiviteit en biedt voldoende avontuur voor de leerlingen. Samen met de bemanning gaat de klas aan het werk om het schip naar de plek van bestemming te brengen. Daar aangekomen kun je de omgeving verkennen en als er nog voldoende tijd is een activiteit organiseren. 

De schepen zijn allemaal uitgerust als groepsaccommodatie met voldoende hutten en bedden, een groot dagverblijf met meerdere tafels en banken en een keuken waar je gemakkelijk een maaltijd kunt klaarmaken voor een grote groep.
Of je nu met één klas of een hele school komt varen, ZeilendeSchepen.nl kan dit voor je regelen. Zeilendeschepen.nl biedt je de keuze uit meer dan 200 schepen. Dus voor elke groep zit er wel een geschikt schip tussen. Het komt vaak voor dat een school er voor kiest met meerdere schepen te gaan varen. Elke groep zeilt op haar eigen schip en elke dag ga je vervolgens een mooie zeiltocht maken waarbij de klassen elkaar in de havens weer zien.

Een voorbeeld van een schooltocht

Schoolreis zeilen waddenzee

Om een idee te geven wat de mogelijkheden zijn, hierbij een voorbeeld van hoe een schoolreisje op de Waddenzee er uit kan zien:
Maandag komt iedereen aan in Harlingen en ben je vanaf 10.00 uur welkom aan boord. Nadat iedereen een hut heeft gevonden en de proviand en bagage aan boord is,  geeft de matroos een uitgebreide rondleiding op het schip en instructie over de zeilen. Vervolgens vaart het schip de haven uit, gaan de zeilen omhoog en kunnen de leerlingen de kennis, met behulp van de bemanning. in praktijk brengen. ’s Middags meert het schip af in bijvoorbeeld de haven van Vlieland en kun je gezamenlijk een mooie wandeling maken door de duinen en het strand richting het dorpje. 

Dinsdag vaart het schip richting een zandbank waar je met het schip gaat droogvallen. Dit is een unieke ervaring, wachten tot het water helemaal weg loopt en de bodem langzaam zichtbaar wordt. Zodra het eb is kun je van boord via een trappetje en het leven op de bodem van de Waddenzee van dichtbij bekijken (zie filmpje). Wellicht is er de mogelijkheid om bij mooi weer op zee overnachten. De stilte en het uitzicht op de ondergaande zon is prachtig en zullen de leerlingen niet snel vergeten. De volgende ochtend zet de schipper koers naar Terschelling. Op dit eiland zijn meerdere activiteiten te plannen. De natuur is heel divers en vanuit de haven ben je zo in het bos, de duinen en het strand. In het dorp kunnen de leerlingen naar het Centrum voor natuur en landschap & zeeaquarium, shoppen of een discotheek bezoeken waar ook veel andere scholieren aanwezig zijn. En als er genoeg tijd is zijn er ook nog diverse mogelijkheden voor een georganiseerde activiteit zoals een GPS-zoektocht, boogschieten of strandjutten.
Op donderdag kan de reis richting Texel gaan. Hier kan de klas het zeehondencentrum Ecomare te bezoeken. Zij bieden leuke excursies op het Wad in de namiddag. Vrijdag, alweer de laatste dag, zeilt het schip weer terug naar Harlingen. 
Een schoolreisje op een traditioneel zeilschip kan ingevuld worden naar de wensen van de leerlingen en docenten. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een dag te blijven liggen op het eiland zodat er meer tijd is voor een activiteit op land. Zo zou je met mooi weer ook fietsen kunnen huren om door de bossen naar het strand te fietsen om daar een frisse duik te nemen.

Meerdere mogelijkheden

Deze reis is ook goed in tweeën te delen indien een school minder budget heeft of omdat het minder lang op pad wil met de leerlingen. Zo kun je op woensdag ook wisselen van groep. In dat geval gaat het schip op maandag weg met groep 1 en vervolgens wisselen op woensdag de klassen en vaart het schip de rest van de midweek met groep 2. Het grote voordeel hiervan is dat je maar 1 schip hoeft te boeken en je de boodschappen en andere benodigdheden maar 1 keer aan boord hoeft te zetten.
Elke groep is 2 nachten aan boord en hebben hierdoor ook echt het gevoel dat ze echt weg zijn geweest. Neem contact met ons op om een passend schoolreisje samen te stellen voor je school of groep.

Zeilen Suydersee reizen

Zeilend de eilanden bezoeken

Waddenzwerftocht van 5 dagen naar de eilanden. Er kan elke dag gezeild worden, maar je kunt er ook voor kiezen om een dag op een eiland te verblijven. Op de eilanden zijn het bos, strand en de duinen op loopafstand.

Meer informatie

Schoolreis zeilen waddenzee

Jutten en zeilen – 2 groepen

Schoolreisje van drie dagen naar Vlieland waarbij twee groepen elkaar afwisselen op woensdag. De eerste en derde dag wordt er gezeild, de tweede dag is er een uitdagende activiteit op de het eiland. Op het eiland ligt het schip naast het strand en de duinen.

Meer informatie

zomervakantie familie

Schoolreisje Terschelling – 2 groepen

Schoolreisje naar Terschelling waarbij twee groepen elkaar afwisselen op woensdag. Op Terschelling is een afwisselend programma met activiteiten waar de leerlingen op de fiets naar toe kunnen fietsen. In de haven ligt het schip vlakbij het dorp, de bossen, duinen en het strand.

Meer informatie

schoolreisje texel ecomare

Eilandenhoppen met activiteiten

Een mooie zeiltocht over het Wad waarbij gezeild wordt naar Texel en Terschelling. Op deze eilanden zijn diverse activiteiten gepland zoals een bezoek aan Ecomare, rondvaarttocht met uitleg over het leven in de Waddenzee, een boswandeling of een duik in de zee.

Meer informatie

Jongeren of verenigingen

De schepen zijn naast de schoolreisjes natuurlijk ook zeer geschikt voor verenigingen die een paar dagen met de jongeren op pad willen. De schepen worden regelmatig gehuurd door sportclubs die b.v. een leuke afsluiting van het seizoen willen met de jongeren. Een weekend zeilen met een tjalk naar de Waddeneiland staat garant voor een geslaagde jongerenreis. Tijdens een weekend komt de groep op vrijdagavond al aan boord zodat op zaterdagochtend de zeilen op tijd gehesen kunnen worden.

Zoals een variatie op een bekend spreekwoord al zegt “Eén Youtube filmpje zegt meer dan 1000 woorden”

Handige links voor schoolreizen: