Zeilendeschepen.nl is gestopt. Graag willen we alle zeilgasten bedanken voor het vertrouwen!

Voor vragen over bestaande boekingen zijn we nog bereikbaar via de e-mail (info@zeilendeschepen.nl) en telefoon (0517 20 10 23)

0517 20 10 23

Schoolreis Vlieland en Terschelling

Zeilen: een veelzijdig schoolreisje op de Waddeneilanden

Zodra je gaat zeilen op de Wadden ervaar je meteen de uitgestrektheid en de stilte van dit uitzonderlijke natuurgebied.
Dit gebied wordt gekenmerkt door een landschap dat constant in beweging is. Zee, wind en zand hebben vrij spel waardoor de eilanden, de zandplaten en de geulen voortdurend veranderen. Het Wadden gebied is een plek die je moet ervaren. Het is de natuur die hier je pad bepaald. Je bent afhankelijk van het tij en de stroming van het water. Iedere dag is het zeilen anders, ook voor ervaren schippers die al decennia hier varen, een zeilvakantie naar de eilanden verveelt nooit.

Vanwege de diversiteit van het gebied is het perfect voor een schoolreisje. En het beste ontdek je eilanden aan boord van een zeilschip. Maak een tocht met je klas of groep, of zelfs met de hele school, naar bijvoorbeeld Terschelling en Vlieland. Samen met de bemanning gaat de klas aan het werk om het schip naar de plek van bestemming te brengen. Daar aangekomen kun je de omgeving verkennen en als er nog voldoende tijd is een activiteit organiseren. 

Wat kun je verwachten?

Op maandagochtend komt iedereen aan boord in Harlingen en na een zeilinstructie van de scheepsbemanning worden de trossen los gegooid. Het schip vaart uit om koers te zetten naar een eiland. De leerlingen gaan samen met de matroos de zeilen hijsen. Onderweg is er voldoende te zien en te doen, zeilen stellen, sturen en genieten van het mooie natuurgebied. Aan het eind van de middag komt het schip aan in de haven.

EĆ©nmaal in de haven kun je naar het strand of bos wandelen en indien er nog voldoende tijd is kun je ook nog fietsen huren of een andere activiteit organiseren. Maar op zich zijn de waddeneilanden van zich zelf al bijzonder genoeg en is het op een zeildag niet per se noodzakelijk om nog een extra activiteit te organiseren. Je kunt hierdoor makkelijk de schoolreis low-budget houden.

Wil je graag wel iets extra’s doen met de leerlingen dan kun je bijvoorbeeld op Terschelling een dag blijven liggen met het schip en fietsen huren. Je kunt op Terschelling prachtig fietsen naar de Boschplaat of het Noordzeestrand waar de leerlingen prima kunnen zwemmen. Op Texel kun je Ecomare bezoeken en op Vlieland een rit maken naar de Vliehors.

Zo heeft elk eiland wel iets bijzonders dat je nog kunt ondernemen met de leerlingen als er voldoende tijd en budget voor is.

Droogvallen en wadlopen

Met een platbodemschip is het mogelijk om droog te vallen zodra het laag water wordt. Dit mag niet ontbreken tijdens het schoolreisje, indien het weer en het getij het toelaat is droogvallen een must tijdens de zeiltrip.

De schipper legt het schip boven een mooie zandplaat voor anker en vervolgens kun je genieten van het uitzicht terwijl het eb wordt en het water langzaam zakt. Na een aantal uur komt het schip met een beetje geluk helemaal droog te liggen en kun je zo van het schip op de zandplaat stappen. Vervolgens kun e met de leerlingen wadlopen, schelpen zoeken en zwemmen in het laatste water op de zandplaat. Dit is een heel bijzondere ervaring die de leerlingen niet snel zullen vergeten!

Ruime keus uit traditionele zeilschepen

De combinatie van het bijzondere vaarwater en de Waddeneilanden maken het Waddengebied tot perfect vaarwater voor een schoolreisje. En zeilendeschepen.nl heeft het grootste aanbod qua zeilschepen, van klein naar groot. Dus wij kunnen voor elke groep passende schepen aanbieden. Schoolgroepen kunnen ook verdeeld worden over meerdere schepen, je kunt er dan voor kiezen om elke avond in dezelfde haven samen te komen, of alleen de laatste avond.